درس دوم: اهل بیت در آیه تطهیر
1- زنان پیامبر، منسوب به عکرمه و مقاتل؛ «جامعالبیان، ج 22، ص 7، درالمنثور، ج 5، ص 198 و تهذیب تاریخ دمشق، ج 4، ص 206.»
پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله مصداق آیه را بیان نموده، اما عدهای به جهات مختلف از بیان حقیقت خودداری نموده و اقوال مختلفی در این زمینه مطرح نمودهاند.
بسیاری از اهل سنت روایات نزول آیه در شأن اصحاب کسا را نقل کردهاند:
1- مسلم (صحیح، ج 15 ص 194، کتاب فضائل الصحابه، با شرح نووى)؛
2-ترمذى (صحیح، ج 5 ص 30)؛
3- احمد (مسند، ج 1، ص 330)؛
4-حاکم (المستدرک علىالصحیحین، ج 3، ص 133)؛
5-طبرانى (المعجم الصغیر، ج 1، ص 65)؛
6-حاکم حسکانى (شواهد التنزیل، ج 2، ص 11- 92)؛
7-نسائى (خصائص، ص 4)؛
8-ابنعساکر (تاریخ دمشق، ج 1، ص 185)؛
9-گنجى شافعى (کفایةالطالب، ص 54)؛
10-ابناثیر (أسدالغابة، ج 2، ص 12)؛
11- طبرى شافعى (ذخائرالعقبى، ص 21)؛
12-واحدى (أسبابالنزول، ص 203)؛
راویان حدیث از صحابه
تعدادى از صحابه، حدیث کسا را در تفسیر و بیان مصداق آیه شریفه نقل کردهاند، از قبیل:
1- مسلم به سند خود از عایشه: پیامبر صلى الله علیه و آله صبحگاهى از حجره خارج شد، درحالىکه بر روى دوش او پارچهاى از پشم خیاطىنشده بود. حسن بن على بر او وارد شد، او را داخل کسا کرد؛ آنگاه حسین وارد شد، او نیز در آن داخل شد. سپس فاطمه وارد شد، او را نیز داخل آن کرد، بعد على وارد شد او را نیز در آن داخل نمود؛ آنگاه این آیه را تلاوت کرد: إِنَّما یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیراً. «صحیح مسلم، ج 7، ص 130»
2- ترمذى به سند خود از امسلمه: پیامبر صلى الله علیه و آله روى حسن، حسین، على و فاطمه پارچهاى کشید؛ آنگاه عرض کرد: بارخدایا! اینان اهلبیت من و از خواصّ من هستند، رجس و پلیدى را از آنان دور کن و پاکشان گردان. «صحیح ترمذى، ج 5، ص 656، کتاب المناقب»
3- ترمذى از عمر بن ابىسلمه، ربیب پیامبر صلى الله علیه و آله: هنگامى که آیه تطهیر در خانه امسلمه بر پیامبر صلى الله علیه و آله نازل شد، فاطمه و حسن و حسین را دعوت نمود و روى آنان کسائى کشید. على نیز پشت سرش بود؛ آنگاه کسا را بر روى همه کشید. سپس عرض کرد: بارخدایا! اینان اهلبیت من هستند. رجس و پلیدى را از آنان دورکن و پاکشان گردان. امّسلمه عرض کرد: اى رسول خدا! آیا من هم با آنانم؟ حضرت علیه السلام فرمود: تو در جایگاه خود هستى، تو برخیرى.«صحیح ترمذى، ص 327، کتاب تفسیرالقرآن».
4- ترمذى به سند خود از انس بن مالک: رسول خدا صلى الله علیه و آله تا شش ماه هنگام رفتن به نماز صبح مرتب بر درب خانه فاطمه گذر مىکرد و مىفرمود: الصلاة یا أهلالبیت إِنَّما یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیراً.
5- احمد در مسند به سندش از امّسلمه: پیامبر صلى الله علیه و آله در حجره او بود، فاطمه با ظرفى از آبگوشت بر پیامبر صلى الله علیه و آله وارد شد. پیامبر صلى الله علیه و آله، درحالىکه بر رختخواب خود نشسته و بر چیزى تکیه داده بود، فرمود: همسر و دو فرزندت را نیز دعوت کن.
أُمّسلمه: من در حجره نماز مىخواندم، در آنهنگام این آیه بر پیامبر صلى الله علیه و آله نازل شد: إِنَّما یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنْکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیراً.
أُمّسلمه: پیامبر صلى الله علیه و آله گوشه کسا را گرفت و بر روى همه کشاند؛ آنگاه دستانش را به آسمان بلند کرد و عرض کرد: بارخدایا! اینان اهلبیت من و از خواص من هستند، رجس و پلیدى را از آنان دورساز و پاکشان گردان.
امّسلمه: به رسول خدا صلى الله علیه و آله عرض کردم: آیا من با شما هستم؟ فرمود: تو بر خیرى، تو بر خیرى. «مسند احمد، ج 6، ص 292.»
1. حجیت موضوعى: حجیّت چیزى است که ذاتاً و فىنفسه حجّت بوده و موضوع براى وجوب تعبّد و متابعت باشد، نه از آنجهت که راهى به حجّت و کاشفِ از آن است.
2. حجیت طریقى: اعتبار از آنجهت است که شىء طریق و راه به حجت واقعى و موضوعى و نفسى است.
ما با اثبات عصمت اهلبیت علیهم السلام درصدد اثبات حجیت موضوعى براى سنت اهلبیت هستیم.
کسانى که به آیه تطهیر استدلال کرده اند
1- حسن بن على علیه السلام
2- سعد بن ابىوقاص
3- ابن عباس
4- واثلة بن اصقع
5- على بن الحسین علیه السلام
6- امسلمه
1- عصمت از طریق اراده تکوینى
الف)انّما از قوىترین ادوات حصر: دلالت بر حصر حکم در موضوع دارد.
ب) اراده بر دو قسم است: تکوینى و تشریعى.
اراده تکوینى: بلافاصله اراده به ایجاد آن در خارج تعلّق مىگیرد. «إِنَّما أَمْرُهُ إِذا أَرادَ شَیْئاً أَنْ یَقُولَ لَهُ کُنْ فَیَکُونُ «یس:82»،
اراده تشریعى: اراده به فعل بندگان تعلّق مىگیرد تا با اختیارشان در خارج ایجاد شود (مستقیماً به ایجاد فعل در خارج تعلّق نمىگیرد).
ج) اراده تکوینى خداوند از تحقق مراد تخلّفبردار نیست؛ «إِنَّما أَمْرُهُ إِذا أَرادَ شَیْئاً أَنْ یَقُولَ لَهُ کُنْ فَیَکُونُ»؛ «یس:82».
د) پیامبر صلى الله علیه و آله آیه تطهیر را تنها بر اهلبیت خود على و فاطمه و حسن و حسین علیهم السلام منطبق ساخت.
الـ «الرجس»: جنس است، دلالت بر ازاله هر هیئت خبث در نفس دارد که سبب خطا در اعتقاد یا عمل است.
این حالت تنها منطبق بر عصمت الهى، همان صورت نفسانى است که انسان را از اعتقاد باطل و عمل بد باز مىدارد.»
1. بعد از اراده لام تعلیل ذکر شود، متعلّق اراده چیزى ماقبلِ اراده است.
2. اگر بعد از اراده لام تعلیل نباشد، مقصود از اراده و متعلّق آن، همان چیزى است که بعد از اراده آمده است؛
لام تعلیل بعد از اراده به کار گرفته نشده، بلکه فعل با «ان ناصبه مصدریه» آمده که با تأویل به مصدر متعلق اراده «اطفاء نوراللَّه» مىشود.
موضوع :